Grantový podvod

15.5.2020
Citace:
https://ec.europa.eu/anti-fraud/media-corner/news/05-05-2020/olaf-investigation-uncovers-research-funding-fraud-greece_en
Zdroj
V bruselském sídle OLAFu pracuje na 400 zaměstnanců. Najdeme ho na ulici Josefa II., (Rue Joseph II), protože území dnešní Belgie bylo v době panování tohoto i u nás vládnoucího panovníka, syna Marie Terezie, součástí habsburské domény,  foto Matthias v.d. Elbe/CC BY-SA, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:OLAF-Brussels.JPG.

Zpravidla tu nenarazíte na krimizprávy. Ale k podvodům občas dochází i při financování vědy. Trik byl tak prostinký, že se nechce věřit, že jeho autorkou byla slibná vědkyně z jedné řecké univerzity. Od European Research Council Executive Agency (ERCEA) získala grant ve výši 1,1 milionu euro na financování rozsáhlého výzkumného projektu. Podílet se na něm mělo přes 40 dalších expertů z celého světa. Podivné bylo, že svou část prostředků dostávali v podobě šeků, které kupodivu k proplácení ve prospěch bankovních účtů s několika majiteli předkládala nadějná vedoucí projektu. Údajní příjemci prostředků o šecích vůbec nevěděli. Takto vyplacené prostředky ve výši 190 tisíc euro skončily buď na osobním účtu nadějné badatelky nebo si je vyzvedla přímo v hotovosti.

Generální ředitel OLAFu Ville Itälä z Finska složitost případu přehání a přihřívá si tradiční slídivou policejní polívčičku: „Toto vyšetřování znovu ukazuje význam přístupu k bankovním záznamům, aby bylo možné úspěšně bojovat proti podvodům. Velikost a rozsah sítě výzkumných pracovníků údajně zapojených do tohoto projektu představovala pro vyšetřovatele úřadu OLAF skutečnou výzvu. Možnost prověřovat účty zřízené údajně placeným výzkumným pracovníkům z celého světa byla zásadním prvkem, jak pochopit podstatu pokusu vykrádat rozpočet EU, který mohl významně poškodit pověst vědců, jejichž jména byla zneužita při pokusu o podvod.“ Zkratka jména Evropského úřadu pro boj proti podvodům OLAF pochází z francouzského Office de Lutte Anti-Fraude.

Na druhou stranu je rozhodně lepší umožnit policii po soudním svolení prověřovat bankovní účty a následnou kontrolu, než použít u nás oblíbené nefunkční preventivní metody: v obavách před zneužitím zbyrokratizovat celou proceduru přidělování grantů natolik, že se stane bez speciální kvalifikace nezvládnutelnou.

 
Odeslat komentář k článku "Grantový podvod "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Grantový podvod " e-mailem

Diskuse/Aktualizace